Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Thursday, 12 April 2018

NEET Mock Test Series I Sample Papers for Practice


NEET mock test - Chapterwise tests

BIOLOGY


1. Euchromatin is said to be


a. Transcriptionally inactive

b. Densely packed

c. Loosely Packed

d. Darkly stained



2. Chargaff's rule is correctly exemplified by


a. A+G = T+C

b. A+T = T+G

c. A+T = C+G

d. A+C = G+U



3. Reverse central dogma results in the formation of a special type of DNA called


a. B-DNA

b. Z-DNA

c. c-DNA

d. r-DNA



4. The process of copying genetic information from DNA with the help of DNA dependent RNA polymerase is called


a. Translation

b. Transformation

c. Transduction

d. Transcription




5. Select the odd one out w.r.t the process of DNA replication


a. In living cells, the process requires a set of catalysts

b. The DNA polymerase initiates the process on its own

c. The discontinuously synthesized fragment are later joined by enzyme DNA ligase

d. Any mistake during the process of replication would result in mutation



6. Find the mismatch


a. Exons - Coding sequence

b. Monocistronic structural genes - Bacteria

c. hn RNA - precursor of mRNA

d. Topoisomerase - Removes DNA supercoils



7. DNA in chromosomes replicates semi- conservatively, this was proved by Taylor and Colleagues in 1958 by performing experiments on Vicia Fabia using


a. Radioactive uridine

b. Radioactive thymidine

c. Non- radioactive 15N isotope

d. CsCI gradients and radioactive isotopes of sulphur



8. Many times the translation can begin much before the mRNA is fully transcribed in


a. Chlorella and Drosophila

b. Chlorobium and Rhizobium

c. Chlamydomonas and Neurospora

d. Garden pea and pink mould



9. An unusual nucleotide is present in


1. 23S rRNA      

2. 18S rRNA

3. t-RNA

4. m-RNA



a. 3 only

b. 2 and 3

c. 3 and 4

d. All of above



10. In Lac operation


a. A monocistronic structural gene is regulated by a common promoter and regulatory genes

b. Glucose and galactose can act as inducers

c. The 'y' gene codes for permease, which increase the permeability of the cell

d. Allolactose is the repressor




Answers:


1. c

2. a

3. c

4. d

5. b

6. b

7. b

8. b

9. c

10. c

For More questions and answers Click Here

#NEET2018 #AIIMS

1 comment:

Featured post

Think that makes you rich and richer

 Napolean said: “You can think and grow rich, but if you can be brought up like most people with work and you won't starve, this wil...