Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Monday, 28 May 2018

Electronic Measurement and Instrumentation Multiple Choice Questions


Electronic and Communication Multiple Choice Questions

1. The accuracy of the digital voltmeter is specified as:
a. percentage of the actual reading
b. percentage of the full-scale reading
c. number of least significant digits
d. all of the above

2. An FET VM employs FETs in?
a. cascade mode
b. cascode mode
c. differential mode
d. common mode

3. A DVM measure?
a. peak value
b. rms value
c. peak to peak value
d. average value

4. Resolution of DVM with 4 digit display is?
a. 1/4
b. 1/1000
c. 1/1000
d. 1%

5. The best method of measuring capacitance is the?
a. CRO method
b. transistor-Voltmeter method
c. voltmeter-ammeter method
d. a.c bridge method

6. Transistor voltmeter is a?
a. dynamometer type instrument
b. moving iron instrument
c. moving coil instrument
d. none of these

7. Parallel connection Q meter is used for measuring?
a. Low impedance component
b. High impedance component
c. a and b both
d. none of these

8. Transistor voltmeter is a highly sensitive instrument and can be used for measurement of?
a. energy
b. power
c. voltage and current
d. d.c. voltage only

9. Transistor voltmeter?
a. cannot measure a.c. voltage
b. cannot be designed to measure resistance as well as voltage
c. cannot measure high-frequency voltage
d. can measure a.c. voltage

10. The maximum input signal frequency that can be used with a CRO is limited by?
a. input probe capacitance
b. the vertical amplifier
c. the frequency of the sync signal
d.  the horizontal amplifier

Answers:

1.  d
2. c
3. d
4. c
5. d
6. c
7. b
8. c
9. d
10. b

Share your comments. #gate #psu #eto


No comments:

Post a Comment

Featured post

Think that makes you rich and richer

 Napolean said: “You can think and grow rich, but if you can be brought up like most people with work and you won't starve, this wil...