Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Friday, 1 June 2018

Electronic Analog Circuits Multiple Choice Questions


Electronics and Communication Multiple Choice Questions

1. An Op-Amp clamper?
a. removes part of the output voltage above a given level
b. converts the input voltage into square wave voltage at a given level
c. clamps the output voltage at a given level
d. removes part of output voltage below a given below


2. Positive half wave rectifier using Op-Amp is generally used to rectify signal of the order of?
a. Kilovolts
b. hundreds of volt
c. tens of volts
d. millivolts


3. An Op-Amp Schmitt trigger is basically?
a. An OP-amp comparator with negative feedback
b. An Op-Amp comparator with positive feedback
c. a triangle wave generator
d. a pulse generator


4. An Op-Amp comparator?
a. is always non-inverting type
b. is always inverting type
c. is always a combination of an inverting Op-Amp and a non-inverting Op-Amp
d. may be inverting type or non-inverting type


5. The best circuit used to eliminate power frequency (50 Hz) hum is?
a. a scratch filter
b. a speech filter
c. an octave filter
d. a rumble filter


6. An Op-Amp circuit capable of selecting sound from one out of two speaker or both is known as?
a. a crossover network
b. a tone control
c. a panning control
d. a octave equalizer


7. Which of the following Op-Amp system is non-linear?
a. voltage to current converter
b. voltage follower
c. active filter
d. sample and hold circuit


8. A cascade amplifier uses?
a. two stages of CE amplifier
b. direct coupled CE-CC circuit
c. direct coupled CE-CB circuit
d. direct coupled CC-CB circuit


9. Typical output offset voltage and input offset current of an Op-Amp is?
a. 1 mV, 10 mA
b. 1 mV, 10 nA
c. 10 mV, 10 nA
d. 10 mV, 10 mA


10. An Op-Amp has a gain of 50 and bandwidth of 100KHz. Its unit-gain frequency is?
a. 5 MHz
b. 100 KHz
c. 10 MHz
d.  2.5 MHz


Answers:

1. c
2. d
3. b
4. b
5. d
6. c
7. d
8. c
9. c
10. a

Share your comments. #gate #psu #eto


2 comments:

  1. Interesting sets of questions. It's good to have questions from same topic. It would be helpful if you provide us solutions for numerical.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sir can you can tell me best institute for gate preparation in banglore?

      Delete

Featured post

Think that makes you rich and richer

 Napolean said: “You can think and grow rich, but if you can be brought up like most people with work and you won't starve, this wil...