Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Tuesday, 26 June 2018

Microwave Engineering Multiple Choice Questions


 Electronics and Communication Multiple Choice Questions


1. A two-cavity Klystron amplifier has the following characteristics: Input power = 5milliwatt
Resistance of input cavity = 30 K Ohm. Calculate the input RMS voltage?
a. 12 V
b. 13.45 V
c. 12.25 V
d. 15 V


2. The efficiency of a depressed collector is ?
a. 5 to 6 per cent
b. 5 to 20 per cent
c. 100 per cent
d. less than 5 per cent


3. The tube life in the case of a TWT is nearly?
a. 10,000 hours
b. 20,000 hours
c. 50,000 hours
d. 1,00,000 hours


4. The frequency range of a backward wave oscillator (BWO) is?
a. 1 Ghz to 200 Ghz
b. 1 Ghz to 1000 Ghz
c. 1 Ghz to 500 Ghz
d. none of these


5. The microwave oven used by a house-wife consists of a?
a. BWO
b. magnetron
c. TWT
d. All of these


6. The application of varactor didoes includes?
a. harmonics generation
b. active filter
c. pulse  generation and pulse shaping
d. all of the above


7. The PIN diode can be used as a?
a. switch
b. amplitude modulator
c. phase shifter
d. all of the above


8. The application of schottley barrier diodes includes?
a. low noise mixers
b. balanced mixers in CW radars
c. microwave detectors
d. All of the above


9. The frequency range of a tunnel diode oscillator is up to?
a. 100 GHz
b. 200 GHZ
c. 400 GHz
d. 50 GHz


10. IMPATT diodes can be used as?
a. microwave generator
b. modulated output oscillator
c. receiver local oscillators
d.  all of the above


Answers:

1. C
2. B
3. C
4. B
5. B
6. D
7. D
8. D
9. A
10. D

Share your comments. #gate #psu


No comments:

Post a Comment

Featured post

Think that makes you rich and richer

 Napolean said: “You can think and grow rich, but if you can be brought up like most people with work and you won't starve, this wil...