Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Monday, 25 June 2018

NARRATION (DIRECT/INDIRECT SPEECH)


From the given alternatives, chose one which best expresses the given sentence in narration(direct/indirect) speech multiple choice question(MCQ).


1.”May you live long and prosper”, said the old lady to her son.
(A) The old lady blessed her son with long life and wished him prosperity
(B) The old lady prayed for her son’s long life and prosperity
(C) The old lady prayed for her son and said that he might live long and prosper
(D)The old lady blessed her son and prayed for his long life and prosperity


2.”Many happy returns of your birthday”, we said.
(A)We greeted him on his birthday
(B)We said that many happy returns of your birthday
(B)We wished him many happy returns of his birthday
(D)We prayed for many happy returns of his birthday


3.”Fie! a soldier and afraid of fighting “ said Babar.
(A) Babar exclaimed with surprise that a soldier should be afraid of fighting
(B) Addressing a soldier, Babar cursed him that he should be afraid of fighting
(C) Babar cursed the soldier who was afraid of fighting
(D) Babar cursed and exclaimed that a soldier should not be afraid of fighting


4. He said to Sita, “When do you intend to pay back the money you borrowed from me?”
(A) He enquired Sita when did she intend to pay back the money she borrowed from him
(B) He enquired Sita when  she intended  to pay back the money she borrowed from him
(C) ) He enquired Sita when  she intended  to pay back the money she had borrowed from him
(D) He enquired  when Sita  intended to pay back the money she borrowed from him


5.”So help me Heaven!” he cried, “I never steal again.”
(A) He wanted Heaven to help him so that he would never steal again
(B) He exclaimed to Heaven that he would never steal again
(C) He exclaimed Heaven to help him that he would never steal again
(D) He called upon Heaven to witness his resolve never to steal again


6. She said, “I’ll give you Rs-100 to keep your mouth shut.”
(A) She said that she would give him Rs-100 to keep his mouth shut
(B) She offered him Rs-100 to keep his mouth shut
(C) She suggested to him that she would give him Rs-100 to keep his mouth shut
(D) She proposed that she would give him Rs-100 to keep his mouth shut


7.”Doctor“, the patient cried,  “please tell me how much time I have.”
(A) The patient pleaded the doctor how much time she will have
(B) The patient exclaimed to the doctor that how much time she had
(C) The patient pleaded with the doctor to tell her how much time she had
(D) The patient cried to the doctor that how much time had she


8.”Let’s give a party”, said Jaya. “Let’s not”, said her husband.
(A) Jaya suggested giving a party but her husband answered in the negative.
(B) Jaya suggested giving a party but her husband opposed the idea.
(C) Jaya suggested giving a party but her husband contradicted her.
(D) Jaya suggested giving a party but her husband refused.


9. He said to her, “Did it shake you up as much as it shook me ?”
(A) He asked her if it had shaken her up as much as it shook him
(B) He enquired of her if it shook her up as it shook him
(C) He enquired of her it it shook her up as much as it had shaken him
(D) He asked her if it had shaken her up as it had shaken him


10. The Chief Minister said, “What a disaster the earthquake is!”
(A) The Chief Minister cried that the earthquake was a terrible disaster
(B) The Chief Minister expressed with surprise that the earthquake was a terrible disaster
(C) The Chief Minister exclaimed with sorrow that the earthquake was a terrible disaster
(D) The Chief Minister told in pain that the earthquake was a terrible disaster


ANSWERS:

1. C
2. C
3. D
4. C
5. C
6. A
7. C
8. A
9. D
10. C

Share your comments. #ssc #ibps #csat

No comments:

Post a comment

Featured post

Think that makes you rich and richer

 Napolean said: “You can think and grow rich, but if you can be brought up like most people with work and you won't starve, this wil...